Kriopraktika

Kiropraktika

Ez egy manuális gyógymód, amely a gerinc, csípő, izületi és izombántalmaknál hatásos, a rehabilitáción és a betegségmegelőzésen alapul. Daniel D. Palmer 100 évvel ezelőtt kezdte alkalmazni ezt a gyógymódot az USA-ban. Európában 25 éve folyik 5 éves felsőfokú képzés.

A kiropraktika alkalmazási területei:

Testrész                          Probléma

Nyak
fejfájás
nyaki becsípődés
szédülés
migrén

Gerincoszlop
gerincbecsípődés
ischias
krónikus fájdalmak
mozgáskorlátozottság
merevség

Kéz
zsibbadás
teniszkönyök
fájdalmak
merevség
Láb
izomhúzódások
térdpanaszok

Boka, lábfej
rándulás, ficam
szalagsérülések
Achilles sérülések

A kiropraktőr munkamenetének első fázisa, a diagnózis pontos felállítása, melyet ortopédiai és neurológiai izomtesztekkel végez el. Tájékozódik a páciens korábbi betegségeiről, állandó gyógyszerhasználatáról, amelyek befolyásolhatják a kezelés kimenetelét. Figyelembe veszi a páciens munkahelyi körülményeit, sport és egyéb elfoglaltságait, melyek kihatással lehetnek szervezetére, ill. egészségére. Ezen információk tudatában megkezdheti a páciens kezelését, melyet un. manipulációnak, ill. mobilizációnak hívnak szakmai nyelven, amely azt jelenti, hogy kémiai gyógyszerek nélkül manuálisan és biomchanikusan állítja helyre a sérült részeket. Szükség esetén elektroterápiát, hőterápiát vagy kötözést alkalmaz. Fontos, hogy egyénre szabott ergonómiai tanácsadást végez, valamint otthoni tornagyakorlatokat dolgoz ki, amely a meglévő bántalmakat korigálja. Fontos tudni, hogy a kiropraktőr az általános jó közérzet megőrzésére törekszik, amelynek fontos része a helyes táplálkozás és életmód kialakítása. A kiropraktőr állandóan együttműködik más terapeutákkal mint pl.: ortopédusokkal, neurológusokkal, gyógytornászokkal és masszőrökkel, a pontos , helyes gyógykezelés érdekében. Egy kiegészítő gyógymód lehet a kiropraktőrök számára az akupunktúrás kezelés, melyet jó eredménnyel tudnak hasznosítani.

Végül nagyon fontos, hogy a kiropraktőr páciensét egészében ismerje meg, hogy ne csak a tüneteket kezelje, hanem az okozó faktorokat is kizárhassa.

Szeretettel várja Önt is: Dr. Gál Mihály kiropraktőr